Hoe kan ik creativiteit gebruiken om te ontspannen en tot rust te komen.


Zes creatieve manieren om stress te verminderen en tot rust te komen Creativiteit kan een krachtige manier zijn om te ontspannen en je geest te kalmeren. Het kan helpen je hoofd leeg te maken en je te richten op iets anders dan de dagelijkse stress. Hier zijn enkele creatieve self-care ideeën die je kunnen helpen opladen en tot rust komen. Gebruik deze creatieve ideeën als inspiratie om aan de slag te gaan en ontdek wat voor jou het beste werkt.

Hoe kan ik creativiteit gebruiken om te ontspannen en tot rust te komen.

6 creatieve manieren om stress te verminderen en te ontspannen

door Nathalie Bonte [N Bonte Studio]


Als vrouw kan het soms voelen alsof we constant aan het jongleren zijn met allerlei verantwoordelijkheden, zoals werk, familie, relaties, huishoudelijke taken en meer. Hierdoor kunnen we ons al snel overweldigd voelen en uitgeput raken. Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar manieren om goed voor onszelf te zorgen en rust te vinden. Een van de manieren waarop we dat kunnen doen, is door creativiteit te gebruiken als selfcare.

Creativiteit kan een krachtige manier zijn om te ontspannen en je hoofd te kalmeren. Het kan helpen om je gedachten te verzetten en je te concentreren op iets anders dan de dagelijkse stress. Hier zijn enkele creatieve selfcare-ideeën die je kunnen helpen om weer op te laden en tot rust te komen.

 1. Maak kunst
  Pak een potlood of penseel en ga aan de slag met tekenen of schilderen. Het maakt niet uit of je denkt dat je goed bent of niet, het gaat erom dat je jezelf toestaat om te creëren zonder oordeel. Kies kleuren die je aanspreken en creëer wat je maar wilt, of het nu abstract of realistisch is.
 2. Maak muziek
  Muziek kan ons helpen emoties te uiten en spanning te verminderen. Als je een instrument bespeelt, neem dan de tijd om te spelen zonder enige prestatiedruk. Of maak een playlist van nummers die je kalmeren en ontspannen.
 3. Schrijf
  Schrijven kan een geweldige manier zijn om je gedachten te verwerken en stress te verminderen. Schrijf in een dagboek, maak poëzie of schrijf fictie. Het belangrijkste is dat je jezelf toestaat om vrijuit te schrijven, zonder beperkingen.
 4. Maak iets met je handen
  Of je nu schildert, tekent, breit, haakt, naait of iets anders doet, het werken met je handen kan ontspannend zijn en je helpen om te ontstressen. Kies een project dat je leuk vindt en werk er rustig aan, zonder druk om het af te krijgen. Je kan zelf beginnen met wat je in huis hebt of een creatieve cursus volgen.
 5. Ga de natuur in
  Breng tijd door in de natuur en gebruik dit als een moment om te ontspannen en tot rust te komen. Maak een wandeling in het park, ga naar het strand of ga wandelen in de bergen. Focus op de geluiden, geuren en bezienswaardigheden om je heen.
 6. Doe aan yoga of meditatie
  Yoga en meditatie zijn beide geweldige manieren om je te helpen ontspannen en tot rust te komen. Doe een van mijn cursussen waar ook yoga nidra of visualisatie in zit, volg een yogales online of zoek een meditatie-app om je te begeleiden.

Onthoud dat selfcare belangrijk is en dat het tijd en moeite kost om te investeren in jezelf. Gebruik deze creatieve ideeën als inspiratie om te beginnen en ontdek wat voor jou het beste werkt. Vergeet niet om regelmatig tijd te nemen om te ontspannen en te rusten, zodat je jezelf kunt opladen en de beste versie van jezelf kunt zijn. Het zal misschien niet meteen vanzelf gaan, maar dat is ok. Je doet je best. Probeer telkens als je denkt “Oh nee weer vergeten” een momentje in te plannen op de dag zelf of de dag er na om het alsnog te doen. Adem diep in en uit. Je bent goed zoals je bent.


Hallo, ik ben Nathalie Bonte

Halverwege de 30 besloot ik een pad te bewandelen om meer rust en ontspanning te vinden. Ik ging vaker wandelen in de natuur, luisterde naar mijn creatieve kant en begon weer te schilderen en tekenen. Mijn favoriete momenten zijn als ik mijn kwast kan laten bewegen op de klanken en het ritme van de muziek, die altijd op de achtergrond aanstaat, terwijl ik intuïtief creëert met verf.

Inmiddels zijn creativiteit, mindful living en de natuur de basis van mijn creatieve bedrijf geworden waarin ik haar kunst, (creatieve) cursussen en 1:1 begeleiding inzet om selfcare en welbevinden te vergroten. Na meer dan 20 jaar gewerkt te hebben als gedragswetenschapper en orthopedagoog weet zij namelijk hoe lastig en belangrijk het kan zijn niet alleen anderen te helpen, maar ook goed voor jezelf te zorgen en je eigen wensen te volgen. Als een kunstenares, begeleidster en opleidster ben ik hier om jou te helpen je creativiteit, welzijn en selfcare te vergroten.


Laat je inspireren om uit te rusten, te creëren en jezelf te zijn. Je bent het waard!


ORIGINELE KUNST


Ontdek mijn creatieve producten, zoals schilderijen, prints, kaarten en selfcare sets, om een heerlijke plek te creëren waar je jezelf kunt zijn en kunt ontspannen.

CURSUSSEN & WORKSHOPS

Verken en ontdek mindful en creatieve manieren om tot rust te komen, plezier te vinden en creatief te zijn. Zoals Laat het sprankelen of Een reis in een kunstwerk.

1:1 BEGELEIDING


De reis naar helderheid
2 maanden individuele begeleiding om manieren te verkennen om te rusten, te herstellen of te creëren vanuit je hart en intuïtie.